Δηλώστε συμμετοχή

Τι συνέβη στον κόσμο στο διάστημα της εκατονταετίας 1860 – 1960;

Οι πρώτοι αστικοί πληθυσμοί συγκεντρώθηκαν στις πρώτες μητροπολιτικές πρωτεύουσες – συνέβη το πρώτο βήμα γήινου ταξιδιώτη στη σελήνη – μεταμοσχεύτηκε η πρώτη καρδιά – έγινε μια σεξουαλική επανάσταση – μια οκτωβριανή επανάσταση – πέταξε το πρώτο αεροπλάνο – γυρίστηκε η πρώτη ταινία – ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος – η πρώτη ατομική βόμβα εξερράγη.

Σε ένα διάστημα σχετικά μικρό μπρος στα μεγέθη της Ιστορίας, γυναίκες και άνδρες δόμησαν και αντιμετώπισαν συνθήκες εμπρηστικού ενδιαφέροντος. Είδαν τη ζωή να αλλάζει με τρόπους πρωτόγνωρους και ρυθμούς ιλιγγιώδεις· εφηύραν χίλιους νέους τρόπους να υποφέρουν, και όσο υπέφεραν, γελούσαν, ερωτεύονταν και πέθαιναν. Aνακάλυψαν χίλιους καινούριους τρόπους να νοηματοδοτήσουν τη ζωή και το θάνατο. Να καταγράψουν το πνεύμα στην ύλη, δηλαδή – να κάνουν τέχνη.

Το διάστημα αυτό και τη τέχνη που παρήχθη, το ονομάζουμε Μοντερνισμό. Εδώ καταργείται το αίτημα των εικαστικών τεχνών να αναπαραστήσουν την πραγματικότητα, τη φύση ή τη ζωή και τα έργα εναντιώνονται στην εύκολη ανάγνωσή τους από το θεατή. Εδώ αμφισβητείται η φύση της ίδιας της πραγματικότητας και ο Κόσμος όπως τον ξέρουμε γίνεται πεδίο συνεχούς αποδόμησης και επαναδιαπραγμάτευσης. Τα κρίσιμα ερωτήματα των όντων αποκτούν αυτοσυνειδησία και στρέφονται εναντίον των παρωχημένων διατυπώσεων τους. Ο πίνακας πλέον γνωρίζει ότι είναι πίνακας, το γλυπτό ότι είναι γλυπτό και το θεατρικό έργο μιλάει για τον εαυτό του προτού αναφερθεί σε οτιδήποτε άλλο.

Τι είναι ο εξπρεσσιονισμός;

Τι είναι ο κυβισμός;

Τι είναι ο σουπρεματισμός και τι η αφαίρεση;

Γιατί ένας μονοχρωματικός πίνακας στον οποίο δεν μπορούμε να δούμε τίποτα αναγνωρίσιμο είναι Τέχνη;

Γιατί ένα γεωμετρικό σχήμα σε τρεις διαστάσεις είναι γλυπτό;

Πότε ένα σώμα παύει να είναι σώμα;

Πώς διαχειρίστηκε την τέχνη ο ολοκληρωτισμός του Μεσοπολέμου;

Πώς τοποθετήθηκαν οι καλλιτέχνες απέναντι στο φασισμό;

Πώς να αντισταθεί κανείς στη Μηχανή;

Στο σεμινάριο Ιστορία της Μοντέρνας Τέχνης θα εξετάσουμε όσο πιο σφαιρικά γίνεται τις πτυχές του πολυσχιδούς αυτού φαινομένου. Με κεντρικό άξονα την Ιστορία και τον Άνθρωπο θα δούμε τι έχουν να μας αποκαλύψουν μια σειρά από -ισμοί για τις χίλιες νέες θεάσεις του Κόσμου.

Το μάθημα της Ιστορίας της Μοντέρνας Τέχνης είναι ομαδικό, αποτελείται από 12 συναντήσεις (3 μήνες), έχει διάρκεια 90′ την εβδομάδα και κοστίζει 50 ευρώ το μήνα. Η εγγραφή στο Σπίρτο είναι δωρεάν.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το μάθημα

Αν επιθυμείτε να σας ενημερώσουμε μόλις ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση του τμήματος, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: