Δηλώστε συμμετοχή

Istoria_tis_texnis_slider

Σκοπός του σεμιναρίου δεν είναι να μάθουμε ημερομηνίες· δεν είναι να μάθουμε ονόματα, ούτε τίτλους· σαφώς ούτε να γίνουμε ψιλομύτηδες κριτικοί τέχνης για να πουλάμε μούρη στους φίλους μας- σκοπός του μαθήματος είναι να καλλιεργήσουμε τις προσωπικές μας δυνατότητες επικοινωνίας και συνδιαλλαγής με ένα κείμενο τέχνης, είτε αυτό είναι ζωγραφικός πίνακας, είτε γλυπτό ή θεατρικό έργο, είτε κτίριο. Ουσιαστικά, να μάθουμε πώς να βλέπουμε τέχνη σε όλες της τις εκδηλώσεις.
Πώς επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;

“Ένα ταξίδι χιλίων μιλίων ξεκινά μ’ ένα βήμα”- το δικό μας πρώτο βήμα θα είναι να αποτινάξουμε ό,τι μπλοκάρει την ευαισθησία μας· δηλαδή τα στεγανά και τις προκαταλήψεις, τις βεβαιότητες που έχουμε για τον Κόσμο και την καθημερινότητά μας. Θα μάθουμε να εξερευνούμε και να οραματιζόμαστε το έργο εντός του χωροχρονικού πλαισίου που κατέστησε υποχρεωτική και αναγκαία τη δημιουργία του, αποπειρώμενοι πάντα να “σκαλίσουμε” τα μυστικά του.

Άλλωστε, η Τέχνη είναι ένας χάρτης που μαρτυρά τις ερωταπαντήσεις που έχουμε δώσει κατά καιρούς ως ανθρώπινο είδος στα θεμελιώδη ζητήματα της ύπαρξής μας: ποιός / τί είμαι; γιατί “είμαι”; πού ανήκω; τί είναι ο κόσμος γύρω μου; υπάρχει κάτι πέρα από τη ζωή;

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα ακολουθήσει την εξής πορεία:
– Προϊστορικά τέχνεργα και Ανιμισμός
– Προκλασική και Κλασική αρχαιότητα
– Ρώμη, η εξατομίκευση εντός της Αυτοκρατορίας
– Χριστιανισμός στην δυτική και την ανατολική Ευρώπη
– Μεσαίωνας, αυτός ο άγνωστος
– Η τυπογραφία και η ανακάλυψη του υπόλοιπου πλανήτη και η Αναγέννηση σε Αγγλία, Ιταλία και Κάτω Χώρες
– Διαφωτισμός: Ο κόσμος που γνωρίζουμε σήμερα, στα σπάργανα
– Νεοκλασικό και Μπαρόκ
– Ρεαλισμός
– Μοντερνιστικά κινήματα, ιστορικές πρωτοπορίες: θνησιγενείς ουτοπίες
– Αφαίρεση
– Μεταμοντέρνος πλανήτης και σύγχρονες ροές

Το σύνολο της καλλιτεχνικής παραγωγής είναι, στην πραγματικότητα, ο καθρέφτης της ανθρωπότητας· αυτό που αντανακλά είναι οι πόθοι, οι αγωνίες και οι αιτίες που είχε το ανθρώπινο είδος να περηφανεύεται ανά εποχές, εναλλακτικά το έργο τέχνης ενσωματώνει όλα όσα αδυνατούν τα εργαλεία του λόγου να αποτυπώσουν: την βιωμένη εμπειρία της Ιστορίας. Οφείλουμε να κοιτάξουμε προσεκτικά αυτήν την αντανάκλαση, και να δούμε με ποιόν τρόπο μπορεί να καταπραΰνει τις δικές μας αγωνίες σήμερα.

Το μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης είναι ομαδικό, αποτελείται από 20 συναντήσεις (5 μήνες), έχει διάρκεια 90′ την εβδομάδα και κοστίζει 50 ευρώ το μήνα. Η εγγραφή στο Σπίρτο είναι δωρεάν.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το μάθημα

Αν επιθυμείτε να σας ενημερώσουμε μόλις ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση του τμήματος, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: