Ελληνικός Κινηματογράφος

12 Μαθήμ.

3 μήνες

90'/Εβδομ.

60€/μήνα

Αυτό το προϊόν είναι εξαντλημένο και μή διαθέσιμο αυτή τη στιγμή.

Ενημερώσου για το επόμενο τμήμα που θα δημιουργηθεί!

Τι περιλαμβάνει το σεμινάριο;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γκόλφω (1916) του Κωστή Μπαχατώρη, που αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, επιχειρούμε μια αναδρομή στους βασικότερους σταθμούς αυτής της εκατονταετούς πορείας, φτάνοντας έως τις μέρες μας.

Αυτό γίνεται μέσα από την επιλογή και προβολή αποσπασμάτων από χαρακτηριστικές ταινίες διαφορετικών περιόδων, ρευμάτων αλλά και δημιουργών του ελληνικού κινηματογράφου.

Ακολουθεί φιλμική ανάλυση ως προς το φορμαλιστικό τους μέρος, τα τεχνικά μέσα και τα αισθητικά κριτήρια υπό τα οποία αυτές παρήχθησαν, καθώς και αναφορά στο πολιτιστικό και κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο προβλήθηκαν αλλά και προσελήφθησαν από το κοινό.

Το σεμινάριο αποτελείται από 12 συναντήσεις στις οποίες θα μας απασχολήσουν οι ακόλουθες θεματικές:

  1. Εισαγωγή: Κινηματογράφος και Ιστορία – Ο ερχομός της νέας τέχνης στην Ελλάδα και οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές. Η έλευση του ήχου – Οι ελληνικές ταινίες στα στούντιο της Αιγύπτου.

  1. Οι ταινίες της Κατοχής και το ξεκίνημα του Φίνου – Οι βάσεις για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

  1. Η δεκαετία του 1950: ο Φίνος και οι άλλοι – Τζαβέλλας, Κούνδουρος, Κακογιάννης, Δημόπουλος, Γεωργιάδης.

  1. Η «χρυσή δεκαετία» του 1960. Το ελληνικό σταρ σύστεμ και τα εγχώρια κινηματογραφικά είδη: Κωμωδίες – μελοδράματα – μιούζικαλ – φουστανέλες κλπ.

  1. Το άνοιγμα στο εξωτερικό: «Το ξυπόλυτο τάγμα» – «Στέλλα» – «Μανταλένα» – «Ποτέ την Κυριακή» – “Zorba the Greek”.

  1. Η «άλλη» δεκαετία του 1960: Κανελλόπουλος, Μανουσάκης – Η λογοκρισία στον ελληνικό κινηματογράφο – οι κινηματογραφικές λέσχες – Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

  1. Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος: Εμφάνιση, εξέλιξη και παρακμή: Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Παναγιωτόπουλος, Σταμπουλόπουλος, Δαμιανός, Μανθούλης.

  1. Η Μεταπολίτευση και οι μεταβολές στον ελληνικό κινηματογράφο – Πτώση των εισιτηρίων και εμφάνιση της τηλεόρασης – Οι αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο – Μετά το ΝΕΚ: Η εξέλιξη των εκπροσώπων του – Πολιτική και ελληνικός κινηματογράφος.

  1. Η «αλλοπρόσαλλη» δεκαετία του 1980: Η νέα γενιά: Νικολαίδης, Πανουσόπουλος, Τορνές, Περράκης, Παπαστάθης, Παπατάκης, Τσιώλης– Η μικρή αναλαμπή της ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου – Το φαινόμενο της βιντεοκασέτας – Οι σχέσεις με το Κράτος: χρηματοδότηση, Νόμος Μελίνας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ΕΡΤ.

  1. Η δεκαετία του 1990 – Επανεκκίνηση: Γραμματικός, Γκορίτσας, Γιάνναρης, Χαραλαμπίδης, Αβδελιώδης, Κουτσάφτης – Η ιδιωτική τηλεόραση και το πέρασμα των μοτίβων του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου στα ελληνικά σήριαλ: κωμωδία, μελόδραμα (Φώσκολος, Δαλιανίδης, Ρέππας – Παπαθανασίου, Παπαδοπούλου).

  1. 2000 – 2010. Νέα χιλιετία, νέες αναζητήσεις: Φάγκρας, Οικονομίδης, Τσίτος, Κατσίκης, Παπαδημητράτος, Αλεξίου – Η τηλεοπτική διαφήμιση στην Ελλάδα – Ακμή και παρακμή της ελληνικής τηλεόρασης – Το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

  1. 2010 έως σήμερα – Ο ελληνικός κινηματογράφος μέσα στην κρίση και πέρα από αυτή: Weird Wave και νέες αναζητήσεις γύρω από την ανεξάρτητη παραγωγή (μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ).

Στο Σπίρτο όλα τα τμήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης ή αποκλειστικά online. Κλείσε θέση στο τμήμα που σου ταιριάζει.

Δια ζώσης

Τμήματα για δια ζώσης παρακολούθηση στο χώρο του Σπίρτου

Αποκλειστικά Οnline

Ταυτόχρονη live online παρακολούθηση για όλους τους μαθητές

Δεν βρήκες την ημέρα που έψαχνες;

Δήλωσε το ενδιαφέρον σου και θα σε ενημερώσουμε σε επόμενα τμήματα που θα δημιουργηθούν!

Καθηγητές

Κόστος/Διάρκεια

Το μάθημα ελληνικού κινηματογράφου είναι ομαδικό, αποτελείται από 12 συναντήσεις (3 μήνες), έχει διάρκεια 90′ την εβδομάδα και κοστίζει 60 ευρώ το μήνα. Η εγγραφή στο Σπίρτο είναι δωρεάν.

Τι να μην ξεχάσεις;

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα την ίδια ημέρα και ώρα και είναι ανεξάρτητα για κάθε τμήμα.

Ολιγομελή τμήματα ενηλίκων

Εκτός κι αν αναγράφεται σχετικά στο τίτλο του σεμιναρίου, όλα τα τμήματα είναι ενηλίκων και η παρακολούθηση τους δια ζώσης.

Που θα μας βρεις;

Το Σπίρτο βρίσκεται από το 2009 στην Αποστολοπούλου 11, στο Χαλάνδρι. Είναι προσβάσιμο τόσο οδικώς με ΙΧ (εύκολο παρκάρισμα στα γύρω στενά), όσο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δείτε τη σελίδα Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες.

Με Μετρό:

  • Στάση «Χολαργός» και περπάτημα 15 λεπτά διαμέσου της Ηρώων Πολυτεχνείου και έπειτα της Αποστολοπούλου
  • Στάση «Κατεχάκη» με το λεωφορείο 402 από την αφετηρία επί της Μεσογείων και αποβίβαση στην 3η στάση Αποστολοπούλου που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Σπίρτο

Με Τρόλευ:

  • 10 & 18, αποβίβαση στις στάσεις Σερρών ή Ακροπόλεως επί της Εθνικής Αντιστάσεως και περπάτημα 2 λεπτά
  • 19, αποβίβαση στη στάση Σερρών και περπάτημα 10 λεπτά διαμέσου της Κόδρου

Με Λεωφορείο:

  • 550, Α7, 602, Χ14, Ε14, αποβίβαση στη στάση Σερρών και περπάτημα 10 λεπτά διαμέσου της Κόδρου

Παρόμοια σεμινάρια

Μηνιαίες Προσφορές

Τρόποι παρακολούθησης

Στο Σπίρτο όλα τα τμήματα πραγματοποιούνται αποκλειστικά δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.

Εκτός κι αν αναγράφεται σχετικά στο τίτλο του σεμιναρίου, όλα τα τμήματα είναι ενηλίκων και η παρακολούθηση τους δια ζώσης.

Με αυτόν τον τρόπο και σε συνάρτηση με τα ολιγομελή τμήματά του Σπίρτου, οι συμμετέχοντες αποκομίζουν το μέγιστο από την παράδοση του μαθήματος.

Εξασφαλίζεται ένα περιβάλλον στο οποίο ο καθηγητής έχει τη δυνατότητα να εστιάσει την προσοχή του στην προσπάθεια του κάθε μαθητή ξεχωριστά.

Scroll to Top