fbpx

Ελληνικός Κινηματογράφος

Διάρκεια 90'/Εβδομ.
Συναντήσεις: 12
Φοίτηση: 3 μήνες
Τιμή: 60€/μήνα

Διαθέσιμα τμήματα

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση για το μάθημα της επιλογής σας

Δεν βρήκες την ημέρα που έψαχνες;

Δήλωσε το ενδιαφέρον σου για το επόμενο τμήμα που θα δημιουργηθεί!

Τι θα μάθω;

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γκόλφω (1916) του Κωστή Μπαχατώρη, που αποτελεί την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, επιχειρούμε μια αναδρομή στους βασικότερους σταθμούς αυτής της εκατονταετούς πορείας, φτάνοντας έως τις μέρες μας.

Αυτό γίνεται μέσα από την επιλογή και προβολή αποσπασμάτων από χαρακτηριστικές ταινίες διαφορετικών περιόδων, ρευμάτων αλλά και δημιουργών του ελληνικού κινηματογράφου.

Ακολουθεί φιλμική ανάλυση ως προς το φορμαλιστικό τους μέρος, τα τεχνικά μέσα και τα αισθητικά κριτήρια υπό τα οποία αυτές παρήχθησαν, καθώς και αναφορά στο πολιτιστικό και κοινωνικό – οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο προβλήθηκαν αλλά και προσελήφθησαν από το κοινό.

Το σεμινάριο αποτελείται από 12 συναντήσεις στις οποίες θα μας απασχολήσουν οι ακόλουθες θεματικές:

 1. Εισαγωγή: Κινηματογράφος και Ιστορία – Ο ερχομός της νέας τέχνης στην Ελλάδα και οι πρώτοι Έλληνες κινηματογραφιστές. Η έλευση του ήχου – Οι ελληνικές ταινίες στα στούντιο της Αιγύπτου.

 1. Οι ταινίες της Κατοχής και το ξεκίνημα του Φίνου – Οι βάσεις για την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

 1. Η δεκαετία του 1950: ο Φίνος και οι άλλοι – Τζαβέλλας, Κούνδουρος, Κακογιάννης, Δημόπουλος, Γεωργιάδης.

 1. Η «χρυσή δεκαετία» του 1960. Το ελληνικό σταρ σύστεμ και τα εγχώρια κινηματογραφικά είδη: Κωμωδίες – μελοδράματα – μιούζικαλ – φουστανέλες κλπ.

 1. Το άνοιγμα στο εξωτερικό: «Το ξυπόλυτο τάγμα» – «Στέλλα» – «Μανταλένα» – «Ποτέ την Κυριακή» – “Zorba the Greek”.

 1. Η «άλλη» δεκαετία του 1960: Κανελλόπουλος, Μανουσάκης – Η λογοκρισία στον ελληνικό κινηματογράφο – οι κινηματογραφικές λέσχες – Το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

 1. Νέος Ελληνικός Κινηματογράφος: Εμφάνιση, εξέλιξη και παρακμή: Αγγελόπουλος, Βούλγαρης, Παναγιωτόπουλος, Σταμπουλόπουλος, Δαμιανός, Μανθούλης.

 1. Η Μεταπολίτευση και οι μεταβολές στον ελληνικό κινηματογράφο – Πτώση των εισιτηρίων και εμφάνιση της τηλεόρασης – Οι αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο – Μετά το ΝΕΚ: Η εξέλιξη των εκπροσώπων του – Πολιτική και ελληνικός κινηματογράφος.

 1. Η «αλλοπρόσαλλη» δεκαετία του 1980: Η νέα γενιά: Νικολαίδης, Πανουσόπουλος, Τορνές, Περράκης, Παπαστάθης, Παπατάκης, Τσιώλης– Η μικρή αναλαμπή της ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου – Το φαινόμενο της βιντεοκασέτας – Οι σχέσεις με το Κράτος: χρηματοδότηση, Νόμος Μελίνας, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ΕΡΤ.

 1. Η δεκαετία του 1990 – Επανεκκίνηση: Γραμματικός, Γκορίτσας, Γιάνναρης, Χαραλαμπίδης, Αβδελιώδης, Κουτσάφτης – Η ιδιωτική τηλεόραση και το πέρασμα των μοτίβων του ελληνικού εμπορικού κινηματογράφου στα ελληνικά σήριαλ: κωμωδία, μελόδραμα (Φώσκολος, Δαλιανίδης, Ρέππας – Παπαθανασίου, Παπαδοπούλου).

 1. 2000 – 2010. Νέα χιλιετία, νέες αναζητήσεις: Φάγκρας, Οικονομίδης, Τσίτος, Κατσίκης, Παπαδημητράτος, Αλεξίου – Η τηλεοπτική διαφήμιση στην Ελλάδα – Ακμή και παρακμή της ελληνικής τηλεόρασης – Το ελληνικό ντοκιμαντέρ.

 1. 2010 έως σήμερα – Ο ελληνικός κινηματογράφος μέσα στην κρίση και πέρα από αυτή: Weird Wave και νέες αναζητήσεις γύρω από την ανεξάρτητη παραγωγή (μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ).

Πόσο κοστίζει/Διαρκεί;

Το μάθημα ελληνικού κινηματογράφου είναι ομαδικό, αποτελείται από 12 συναντήσεις (3 μήνες), έχει διάρκεια 90′ την εβδομάδα και κοστίζει 60 ευρώ το μήνα. Η εγγραφή στο Σπίρτο είναι δωρεάν.

Το Σπίρτο / Covid 19

Με γνώμονα την προστασία των μαθητών μας, έχουμε προσαρμόσει τα τμήματα στις ανάγκες του σήμερα.

Οι μαθητές μας έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το σεμινάριο που τους ενδιαφέρει είτε με φυσική, είτε με online παρουσία. Συγκεκριμένα, μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο διδασκαλίας σας, είτε δια ζώσης είτε αποκλειστικά μέσω της ψηφιακής τάξης που θα σας επιτρέπει να συμμετέχετε ζωντανά στο μάθημα από τον προσωπικό σας χώρο.

Παράλληλα, πραγματοποιούνται όλο το χρόνο αποκλειστικά online τμήματα, που δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να συνδέονται από οποιοδήποτε χώρο βρίσκονται, με άνεση και ασφάλεια.

Πρωταρχικός μας στόχος είναι η υγεία και η ασφάλεια σας, γι’ αυτό στις εγκαταστάσεις του Σπίρτου τηρούνται όλα τα μέτρα υγιεινής και προστασίας όπως υποδεικνύονται από τις αρμόδιες αρχές.

Τα εξ αποστάσεως μαθήματα αλλάζουν τα μέχρι τώρα δεδομένα στο χώρο της εκπαίδευσης και η παρέα μας μεγαλώνει αφού πλέον συνδεόμαστε από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε.

Επιλέξτε το αγαπημένο σας σεμινάριο αλλά και τον τρόπο διδασκαλίας που προτιμάτε και μπείτε στην παρέα του Σπίρτου μ’ ένα κλικ.

Τρέχουσα Προσφορά

Καθηγητές

Παναγιώτης Δενδραμής Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,… Διαβάστε περισσότερα...

Παρόμοια Μαθήματα

Που θα μας βρείτε

Το Σπίρτο βρίσκεται από το 2009 στην Αποστολοπούλου 11, στο Χαλάνδρι. Είναι προσβάσιμο τόσο οδικώς με ΙΧ (εύκολο παρκάρισμα στα γύρω στενά), όσο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δείτε τη σελίδα Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες.

 • Με Μετρό:
  – Στάση «Χολαργός» και περπάτημα 15 λεπτά διαμέσου της Ηρώων Πολυτεχνείου και έπειτα της Αποστολοπούλου
  – Στάση «Κατεχάκη» με το λεωφορείο 402 από την αφετηρία επί της Μεσογείων και αποβίβαση στην 3η στάση Αποστολοπούλου που βρίσκεται ακριβώς έξω από το Σπίρτο
 • Με Τρόλευ:
  – 10 & 18, αποβίβαση στις στάσεις Σερρών ή Ακροπόλεως επί της Εθνικής Αντιστάσεως και περπάτημα 2 λεπτά
  – 19, αποβίβαση στη στάση Σερρών και περπάτημα 10 λεπτά διαμέσου της Κόδρου
 • Με Λεωφορείο:
  – 550, Α7, 602, Χ14, Ε14, αποβίβαση στη στάση Σερρών και περπάτημα 10 λεπτά διαμέσου της Κόδρου

Μοιράσου το

Share it with a friend!
Share it with a friend!

Καθηγητές

Παναγιώτης Δενδραμής Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,… Διαβάστε περισσότερα...

Τρέχουσα Προσφορά

Παρόμοιες Συναντήσεις

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολοπούλου 11, Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6753306
email: info@tospirto.com

Ώρες γραμματείας:
Δευ-Τρι-Πεμ: 14:00-21:00
Τετ-Παρ: 10:00-21:00
Σάββατο: 10:00-18:00