Δηλώστε συμμετοχή

Η χαρτοπλεκτική, αλλιώς γνωστή και ως τεχνική του φιλιγκράν, αποτελεί μια τέχνη όπου οι καλλιτέχνες μπορούν να δημιουργήσουν περίτεχνα χειροποίητα σχέδια, μορφοποιώντας τις λεπτές λωρίδες του χαρτιού και συγκολλώντας τις τελικές πλέξεις με λίγη κόλλα.

Αυτού του είδους η τέχνη απαιτεί υπομονή, ομοιομορφία, αλλά και πολύ χρόνο, παράγει όμως εκπληκτικά σχέδια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως: Από τη διακόσμηση αντικειμένων και τη δημιουργία χειροποίητων καρτών, μέχρι τη δημιουργία μινιατούρων, φωτογραφιών, γιορτινών στολιδιών, πινάκων ακόμη και κοσμημάτων.

Η τέχνη της χαρτοπλεκτικής -Quilling- έχει διάφορα ονόματα, μεταξύ των οποίων, “ρολάρισμα του χαρτιού” ή “σκρολάρισμα” του χαρτιού, ακόμα και φιλιγκράν. Ιστορικές πηγές υποδηλώνουν πως οι τεχνικές της χαρτοπλεκτικής που χρησιμοποιούμε σήμερα, έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Αίγυπτο.

Η δημοτικότητα του Quilling μέσα στα χρόνια έχει παρουσιάσει διακυμάνσεις. Έργα χαρτοπλεκτικής υψηλής καλλιτεχνικής αξίας είχαν δημιουργήσει Γαλλίδες και Ιταλίδες καλόγριες κατά τη διάρκεια του 16ου και του 17ου αιώνα.

Επίσης καλόγριες στην Ηπειρωτική Ευρώπη διακοσμούσαν κειμηλιοθήκες και ιερές εικόνες με την τέχνη της χαρτοπλεκτικής, επιχρυσώνοντας τες και προσθέτοντας και άλλα διακοσμητικά. Ο εκκλησιαστικός αυτός δεσμός διατηρήθηκε, όταν η τέχνη της χαρτοπλεκτικής εξαπλώθηκε στην Αγγλία με την ανάπτυξη του χαρτιού, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν περγαμηνές. Φτωχότερες εκκλησίες δημιουργούσαν θρησκευτικές εικόνες, χρησιμοποιώντας διακοσμητικά στοιχεία φτιαγμένα με την τέχνης της χαρτοπλεκτικής. Όταν μάλιστα τα επιχρύσωναν ή τα επαργύρωναν ήταν πολύ δύσκολο να τα ξεχωρίσουν από πραγματικά χρυσά ή ασημένια έργα φτιαγμένα με την τέχνη του φιλιγκράν.

Αυτό που χρειάζεται για να δημιουργήσετε έργα χαρτοπλεκτικής είναι τα κατάλληλα εργαλεία, μεράκι, φαντασία και δημιουργικότητα! Είναι μια υπέροχη τέχνη και μια εξαιρετικά δημιουργική απασχόληση για μικρούς και μεγάλους.

Το μάθημα της Χαρτοπλεκτικής – Quilling είναι ομαδικό, αποτελείται από 8 συναντήσεις (2 μήνες), έχει διάρκεια 90′ την εβδομάδα και κοστίζει 50 ευρώ το μήνα. Η εγγραφή στο Σπίρτο είναι δωρεάν.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος για το μάθημα

Αν επιθυμείτε να σας ενημερώσουμε μόλις ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για την πρώτη συνάντηση του τμήματος, παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα: